„RoboPeda”, echipa Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, a participat, pentru al doilea an consecutiv, la Campionatul Regional de robotică „First Tech Challenge” Cluj-Napoca. Dacă anul trecut s-a calificat la faza finală a Campionatului Național de Robotică FTC, echipa „RoboPeda” s-a numărat – și la ediția 2021 – printre premianții regionalelor de la Cluj-Napoca.
Concursul BRD First Tech Challenge, susţinut de Asociaţia „Nație prin Educație”, s-a desfășurat în perioada 11-22 mai 2021, „RoboPeda”, reprezentanta Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș numărându-se printre cele 32 de echipe participante. Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” a solicitat și obținut grantul oferit de BRD First Tech Challenge în cadrul proiectului „Nație prin Educație”, reușind astfel să procure materialele necesare construirii unui robot cu care echipa „RoboPeda” a participat la competițiile de profil și la mai multe acțiuni demonstrative. Dat fiind contextul pandemic, atât probele, cât și festivitatea de premiere din acest an s-au desfășurat online și „echipa beiușeană a trecut cu bine de inspecțiile tehnice și interviurile cu jurați, a filmat și încărcat pe platforma dedicată meciurile pentru participare”. La finele fazei regionale, echipa beiușeană „RoboPeda” a câștigat premiul al III-lea la secțiunea „Innovate award”, juriul competiției recompensând ingeniozitatea soluțiilor propuse pentru componentele robotului prezentat.
Cât privește obiectivele echipei „RoboPeda”, profesoara Veronica Popa a declarat: „Obiectivul echipei noastre este acela de a face cunoscută educația STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) în comunitatea noastră și importanța acesteia în viața de adulți a elevilor noștri. Este important să le descoperim abilitățile și să-i conștientizăm abilitățile practice, creativitatea și ingeniozitatea sunt importante în viața de adult și asta contează mult în viitorul lor. Am înțeles că echipa le dă șansa elevilor să facă altceva decât este cuprins în programa școlară, acesta fiind motivul pentru care eu îi susțin chiar dacă sunt profesoară de limba română. Echipa de robotică nu înseamnă neapărat a construi roboți, ci înseamnă a ști să lucrezi în echipă, înseamnă a ști să-ți creezi o imagine, înseamnă a știi să atragi fonduri. Da, construim și roboți, dar construim, în același timp, o echipă, construim relații interumane și construim o imagine a unei școli importante din Beiuș”. După cum preciza Rareș Vesa, unul dintre componenții echipei „RoboPeda”, premiul obținut la ediția din acest an a Campionatul Regional FTC este rezultatul unei munci susținute și de durată: „A fost un an neobișnuit. Pandemia a făcut dificile întâlnirile între membrii echipei și munca la robot. Am petrecut sute de ore de muncă în grupuri mici și individual, atât pentru a construi robotul și terenul de joc, cât și pentru a printa elementele necesare la imprimanta 3D și a consemna totul în caietul tehnic. Am făcut totul cu pasiune, cu toții am făcut sacrificii pentru a ne urma visul. Suntem recunoscători mentorilor, liceului și sponsorilor locali, care înțeleg că educația e un domeniu în care trebuie investit”.
737 total views, 1 views today