Stimați părinți,
Pentru un început bun al noului an școlar, vă postez câteva sfaturi pregătite pentru dumneavoastră de către dna Stoița Nicoleta – consilierul nostru școlar.
Este foarte important ca starea lor emoțională să fie echilibrată și să aștepte cu nerăbdare, dar și pregătiți emoțional începerea noului an școlar.
Succes și sănătate tuturor!
Director, prof. Cioloș Adina Ionela
Stimați părinți,
După cum stiți, în data de 9 Septembrie ne revedem la școală. Sperăm că ați petrecut, alături de copii, o vacanță distractivă și productivă în același timp. În zilele rămase până la începutul școlii, vă recomandăm să începeți o perioadă de antrenament care va ajuta foarte mult copiii în adaptarea/readaptarea la școală, la programul școlar și la interacțiunile sociale pe care le vor experimenta. În acest antrenament vă rugăm să țineți cont de următoarele direcții pe care le considerăm extrem de utile pentru copii în viața de zi cu zi, dar și în viața de școlar:
- Dați credit rutinelor zilnice. Înainte de a începe școală, organizați împreună cu copilul modul în care se va desfășura programul zilelor de școală: somnul (orele de culcare și de trezire), mesele, timpul dedicat studiului, modul de organizare a timpului liber, pregătirea pentru a doua zi de școală. Astfel, trecerea la programul școlar va fi mult mai lină și mai puțin obositoare pentru toți. Avem cu toții emoții ca și părinți legate de începutul școlii, nu-i așa?
- Organizați camera copilului sau spațiul dedicat învățării/recreerii. Realizați împreună cu copilul o curățenie de toamnă care va include reorganizarea camerei pentru a facilita începutul școlii. Acordați atenție deosebită pentru masa de lucru, dulapul de rechizite, hainele pentru școală. Toate aceste mici modificări vor introduce treptat copilul în atmosfera școlii.
- Discutați cu copilul despre școală/semnificația școlii. Aceste discuții îl vor ajuta să reducă nivelul de anxietate legată de sarcinile școlare iminente, dar câștigul cel mai mare este faptul că aceste discuții vor consolida relația copil-părinte. O relație copil-părinte funcțională este motorul reușitei școlare. Astfel veți avea de câștigat împreună pe 2 planuri extrem de importante.
- Învățați împreună ce este toleranța. La școală, copilul va întâlni 20 de persoane diferite, care vin cu o serie de trăsături pe care acesta poate nu le regăsește la el însuși. Este important să îi întăriți convingerea că fiecare om este diferit și special la rândul său și că tot ceea ce are de făcut este să încerce să îi cunoască și să îi accepte pe ceilalți sau să îi ajute să se schimbe în bine, dacă au această oportunitate. Copilul va prelua acest model de toleranță din clasă și îl va transforma treptat în trăsături de caracter cum ar fi: empatia, bunătatea, corectitudinea, verticalitatea. Și care părinte nu își dorește un copil cu atâtea virtuți?
- Fiți un exemplu de atitudine și comportament pentru copil. Modul în care dumneavoastră vă raportați la școală, la cadrele didactice, la tot ceea ce înseamnă realitatea înconjurătoare, până la urmă, sunt surse de inspirație pentru copil. Dacă atitudinea dvs este una de mediere, de a căuta soluții pentru situațiile problematice și nu neaparat vinovați în rândul celor din jur, de a comunica eficient, de respecta drepturile fiecăruia, atunci și copilul va veni la școală încărcat cu o energie pozitivă care îi va asigura un demers școlar plin de reușite. Reușitele școlare ale copiilor noștri, laudele pe care le primim la adresa lor sunt și pentru noi ca și părinți mari surse de energie, mândrie, încântare, nu-i așa?
- Stabiliți împreună cu copilul obiective pe termen scurt și pe termen lung. Atunci când copilul știe de la început care sunt dorințele noastre în ceea ce îl privește, poate, la rândul lui, să își seteze o serie de dorințe personale și să plănuiască drumul prin care le poate realiza. Trebuie să țineți cont întotdeauna că dorințele noastre ca și părinți își vor găsi împlinire dacă sunt acceptate de copil, de aceea întotdeauna negociați împreună și găsiți un echilibru împreună. Există o serie de studii care au demonstrat clar că obiectivele atinse de copil în mediul școlar îi cresc stima de sine, aspect care se răsfrânge pozitiv asupra întregii existențe sociale și emoționale a copilului. Ce moment mai bun decât începutul unui an școlar nou pentru a ne seta obiective?
- Dați-i copilului sarcini de îndeplinit. Acest lucru nu înseamnă că îl exploatați, ci îl responsabilizați. Și pentru a realiza obiectivele pe care le-am propus trebuie să antrenăm responsabilitatea. Profitați de această săptămână pentru a implica copilul în sarcini casnice, școlare (teme pentru vacanță care nu au fost finalizate), de orice altă natură care îl vor face să se simtă util.
- Acordați o atenție deosebită implementării unui stil de viață sănătos pentru copil. Acest lucru este foarte important pentru starea lui de sănătate și la urma urmei, mintea sănătoasă se dezvoltă într-un corp sănătos. De aceea încercați să respectați principiile unei alimentații sănătoase, să includeți cel puțin un program de sport pe săptămână, să vă asigurați că are un somn odihnitor și suficient. De o importanță maximă este și reducerea timpului petrecut în fața ecranelor, care generează multe probleme de învățare în rândul copiilor.
Aceste direcții sunt extrem de puține raportat la provocările zilnice ale vieții de părinte sau la experiențele pe care un copil le trăiește pe parcursul unei zile. Respectarea lor, în totalitate sau parțial, va aduce cu siguranță un plus de echilibru în viața de familie.
Vă dorim tuturor un an școlar cu reușite și împliniri!
Profesor consilier școlar Stoița Nicoleta.
420 total views, 1 views today