Se spune că “Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc nu pot citi decât o pagina din ea” ( citat Sf. Augustin).
Liceul Pedagogic Vocațional ,,Nicolae Bolcaș”, în cadrul Acreditării Erasmus+ organizează și implementează, an de an, mobilități de formare profesională prin care susține atât elevii cât și cadrele didactice ale școlii să călătorească pentru a studia și învăța în străinătate, chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp, considerând acest demers ca fiind o experiență cu foarte multe beneficii pentru ei, de la dezvoltare profesională și personală la avantaje în găsirea unui loc de muncă respectiv în susținerea carierei didactice.
În anul școlar 2022-2023 Liceul Pedagogic Vocațional ,,Nicolae Bolcaș” în cadrul programului Erasmus+, Acțiunea cheie 1- proiecte de mobilitate, a implementat și a finalizat proiectul intitulat PEDA VET II cu referința 2022-1-RO01-KA121-VET-000057845, al doilea proiect al școlii din cele șapte pe care ne-am propus să le accesăm pe perioada de acreditare.
Acest proiect a făcut posibilă formarea profesională prin mobilități a unui număr de 25 de elevi de la profilul Pedagogic, calificările Învățător-Educator și Educator-Puericultor și a 7 cadre didactice care în anul școlar trecut au îndrumat practica pedagogică. Mobilitățile au avut o durată de două săptămâni pentru elevi respectiv o săptămână pentru profesori și au avut loc în Grecia unde organizația de primire a fost Liceul Platon M.E.P.E din orașul Katerini.
Rezultatele obținute în proiect, atestate de diplomele și certificatele obținute de participanți pot fi pe scurt sintetizate astfel:
– 25 elevi participanți, aflați în formare inițială care au dobândit, prin activități de mobilitate de tipul VET-comp, cunoștințe, abilități si atitudini recunoscute și transferabile, competențe lingvistice, culturale, sociale și digitale, având ca impact creșterea șanselor de inserție pe piața muncii.
– 7 profesori VET care au dobândit abilități crescute în activitățile de predare și proiectare de conținuturi pentru formarea de competențe de realizare a sarcinilor multi-tasking în cadrul unor activități worked-based learning.
– Lărgirea hărții parteneriatului internațional al școlii noastre prin adăugarea unor parteneri noi: două instituții de educație din Grecia, Platon M.E.P.E și PRO EUROPEAN EDUCATION M.I.K.E.
Considerăm că participarea la proiecte de mobilități estre o oportunitate pentru formsrea profesională care produce schimbări majore la nivel intelectual, comportamental și la nivel de achiziții personale pentru viața activă, că reprezintă o alternativă educațională atractivă pe care școala noastră, implicându-se în programul Erasmus +, o oferă atât elevilor cât și personalului didactic.
În anul școlar 2023-2024, cu sprijinul programului Erasmus+, adăugăm ofertei educaționale a școlii proiectul PEDA VET III în cadrul căruia vom organiza încă 24 de mobilități de formare profesională pentru elevi și 3 mobilități de formare prin cursuri structurate pentru profesori.
222 total views, 1 views today