„Peda 100”: a treia școală centenară din Beiuș!

Liceul Vocațional „Nicolae Bolcaș”, „Porumbița Bihorului”, așa cum îl numește subrevizorul școlar din Beiuș în anul 1921, cu prilejul avizului primit de la minister privind deschiderea „Școlii Normale de Învățătoare” , împlinește anul acesta un veac de când și-a deschis porțile ca să pregătească fetele dornice de a „lumina” pruncii românilor ardeleni din Țara Beiușului, uniți de puțină vreme cu Țara Mamă.

Manifestările dedicate centenarului au debutat luni, 3 octombrie, cu binecuvântarea lucrărilor realizate la paraclisul din incinta școlii noastre, spațiu destinat momentelor de liniște și convorbire cu Dumnezeu, paraclisul fiind înzestrat cu toate cele necesare desfășurării serviciului divin. Slujba de sfințire, săvârșită în după-amiaza zilei, a fost săvârșită de către PS Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, alături de un sobor de preoți, printre care Pc. Pr. Marian Popa, protopopul Beiușului, Pc. Pr. Florin Negruțiu, inspectorul școlar de Religie, Pc. Pr. Traian Nojea, profesor de religie în cadrul liceului nostru, precum și alți preoți, foști profesori ai Seminarului Ortodox ce a funcționat în cadrul școlii până în urmă cu câțiva ani. Cu acest prilej, paraclisul liceului a primit ca dar duhovnicesc din partea PS Sofronie, pe lângă hramul existent, Sfinții Trei Ierarhi, prăznuit în 30 ianuarie, alte două hramuri, Acoperământul Maicii Domnului, prăznuit în 1 octombrie și Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorit în 14 septembrie. În cadrul slujbei au fost hirotesiți drept duhovnici doi tineri preoți, dând un plus de solemnitate evenimentului. Bucuria momentului a fost sporită de faptul că unul dintre tinerii duhovnici, părintele Tătaru Vlad – Dan, este absolvent al Seminarului Ortodox din Beiuș.

Cuvântările de la sfârșitul slujbei religioase au întărit unicitatea momentului și au reamintit de valorile consacrate ale acestei școli care și-a știut menirea indiferent de vremuri.

https://www.crisana.ro/stiri/educa-ie-6/peda-100-a-treia-scoala-centenara-din-beius-191100.html

 261 total views,  4 views today